Solliciteren

Aanwezigheidspremie of loon naar werken?

Ons inziens is er nogal een verschil van inzicht tussen werkzoekenden. Natuurlijk wil je werken en daarmee je salaris verdienen. Maar hoe stel je je op tijdens een sollicitatiegesprek?

Het valt ons op dat er nogal eens ‘eenzijdig’ gedacht wordt. Men komt een salaris halen, terwijl een bedrijf erin geïnteresseerd is welke dienst je het bedrijf kunt leveren en dus: WAT KOM JE BRENGEN?

USP

Dat klinkt als een open deur, is het ook, maar ook hier: je moest eens weten hoe vaak dat verschil van inzicht er is!

Oftewel, bereid je voor op het sollicitatiegesprek door voor jezelf helder te hebben wat jij het bedrijf kunt bieden. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Wanneer zou jij voor jezelf betalen als jij de (salaris)betalende partij zou zijn?
  • Wat is jouw USP (Unique Selling Point)?

Je mag jezelf best verkopen (maar wel eerlijk); doet het bedrijf in kwestie zelf ook.

Vergroot je kansen

In de voorbereiding voor een sollicitatiegesprek verdiep je je eerst o.a. via internet in het bedrijf, nieuwsartikelen, Management etc.. Aan de hand daarvan kun je al wat beter meepraten tijdens het gesprek in kwestie. Dan heeft men in ieder geval gemerkt dat je je in het bedrijf verdiept hebt, en er dus een zekere interesse voor het bedrijf is.

En dus, om het af te maken, meld je wat jouw aanvulling aan het bedrijf is of kan zijn. Tenslotte dient een bedrijf aan jou te verdienen, net zoals jij je salaris bij het bedrijf wilt verdienen!

Wij wensen je heel veel succes en vooral een leuke, uitdagende (toekomstige) baan met fijne collega’s!