Waarom is mij niet duidelijk, maar tegenwoordig is niemand meer secretaresse. Althans, zo lijkt het.

Secret

Wat is er mis met het woord ‘secretaresse’? Dat woord is afkomstig van ‘secret’, geheim dus. Klopt toch? Een goede secretaresse is discreet en integer en weet de ‘geheimen’ van haar directeur en het bedrijf te bewaren.

Het begint bij de basis

Wat men zich in ieder geval niet realiseert, is het feit dat je geen Personal Assistant kunt zijn, als je de stadia van secretaresse naar directiesecretaresse c.q. secretaresse voor een lid van de Raad van Bestuur niet hebt doorlopen. Personal Assistant word je of ben je niet zo maar. Dat kun je pas worden na het ‘beklimmen van de ladder’.

Personal Assistants die net van school komen, bestaan dus niet.

Je begint als team secretaresse of afdelingssecretaresse en werkt je vervolgens op naar een functie 1:1. En zo hoort het ook te zijn. De directeur waarvoor je werkt is –tenzij hij de (oudste) zoon is van het familiebedrijf-  ook onderaan begonnen.

De verschillen

Een directiesecretaresse regelt en organiseert bijzonder veel voor haar directeur, zowel de zakelijke als privéaangelegenheden. De Personal Assistant doet dat in het kwadraat. Zij gaat meestal ook mee naar zakelijke afspraken, waar zij niet alleen notuleert, maar tevens de volgende bijeenkomst(en) en reizen direct onderweg regelt en organiseert.

Oftewel: assisteren, organiseren, faciliteren, signaleren, prioriteren en anticiperen.

Een bijzonder interessante baan. En, zoals eerder gesteld, dat kun je simpelweg niet als niet eerst de basis onder de knie hebt. Een huis wordt ook niet gebouwd zonder fundering…