Over balans gesproken

Balans

Waar is die balans nu?

Horeca, retail, reisbranche

Gelukkig mogen de kapperszaken weer open. Opluchting voor velen; de kappers en hun klanten. Wel met slechts twee klanten tegelijk in de winkel en natuurlijk met inachtneming van de nodige bescherming en maatregelen.

Gisteravond hoorde ik dat winkels behalve ‘click & collect’ twee klanten zo’n 10 minuten in de zaak mogen hebben, d.w.z. per verdieping. Voor een kleine winkel niet zo erg, maar als je een grote zaak hebt, gaat dat ‘em nog steeds niet worden, vrees ik. En dan heb ik het nog niet eens over Ikea, maar wel over bijvoorbeeld bouwmarkten en tuincentra.

Wat ik dan uit balans vind; al maanden mogen verschillende klanten tegelijkertijd hun boodschappen doen bij drogisterijen en supermarkten. Dat vanwege levensmiddelen er meer dan twee klanten per 10 minuten in de supermarkt mogen rondlopen, begrijp ik. Maar het verschil tussen zo’n 15 klanten per keer bij een Kruidvat, Trekpleister of Etos, die meer verkopen dan alleen drogisterijartikelen, en het bovenstaande, daar heeft ‘men’ dan blijkbaar geen moeite mee. Dat is onbalans, ongelijkheid.

De horeca. Wat is er tegen om buiten mensen een drankje te laten doen op afstand, misschien zelfs wat te laten eten, en zo de horeca te redden en als het even meezit, onze economie? Afgelopen weekend met dat fantastische weer hadden we een wandeling gemaakt over het strand. De strandpaviljoens moesten dicht blijven vanwege de maatregelen, terwijl je gewoon buiten kon zitten, op afstand. Al was het met een mondkapje en deze even af te doen om wat te nuttigen. Wat is daar nou tegen?

Mensen stonden in de rij voor fish & chips, netjes op afstand achter elkaar, automatisch.

Ik bagatelliseer corona echt niet. Van dichtbij heb ik het helaas mee mogen maken (maar gelukkig goed afgelopen). Maar gun de horeca, de retail en niet te vergeten de reisbranche en iedere andere ondernemer hun kansen om hun bedrijf weer op te starten en hun eigen geld te verdienen.

Dat zorgt voor werkgelegenheid en een blijere bevolking en dus weer een bepaalde balans. “Ja, maar Corona…” Dus, opschieten met de vaccinaties. Dat is het beste medicijn; letterlijk en figuurlijk.

Franziska Szabó

Franziska Szabó

Directeur / Consultant van PA ONLINE, recruitment van ervaren meertalige PA's, en zelf voormalig international PA