Minimumloon voor ZZP’ers?

Minimumloon voor ZZP’ers?

De verkiezingstijd, eh… -strijd, is al begonnen. Maar goed, dat hebben we allemaal al gemerkt.

Voor ZZP’ers??

Hetgeen mij vandaag vooral opviel, is dat een partij een minimumloon voor ZZP’ers wenst. http://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/pvda-wil-minimumloon-voor-zzpers Wat zegt u? MINIMUMLOON? Meent u dat nou? Moeten WIJ u gaan uitleggen dat zelfstandig ondernemers geen loon ontvangen, maar werken met tarieven?
Dat dat nou net het hele punt is van ondernemerschap? Dat diezelfde ZZP’ers (op een aantal na die weer in dienstverband werken) heel bewust hebben gekozen voor hun zelfstandigheid? (Let wel: Zelfstandige Zonder Personeel).

De Belastingdienst en zelfstandigheid

De Belastingdienst is erop gebrand, en sinds de nieuwe wet DBA nóg meer, dat de hierboven genoemde zelfstandigheid aantoonbaar is en dat er geen gezagsverhouding bestaat.

Gezagsverhouding

Die zelfstandigheid en het ontbreken van een gezagsverhouding moet je (en eventueel je opdrachtgever) dus kunnen bewijzen. Hoe ga je dat bewijzen als je een minimumloon ontvangt?
Inderdaad. Niet.
En als je dan een minimumloon ontvangt, betekent dat (dus) afdracht loonbelasting, toch? In dat geval valt er helemaal niets meer te bewijzen, want dan is er sowieso sprake van dienstverband.

ZZP’ers of flexwerkers?

Bedoelt de betreffende partij soms flexwerkers? Oftewel, mensen die via verschillende tijdelijke arbeidscontracten werken, rechtstreeks bij bedrijven of via bemiddelingsbureaus? Als dat het geval is, dan kan dat natuurlijk wel. Echter, dat is wel een héél groot verschil…