Een dagelijkse stroom aan C.V.’s

In het huidige tijdperk waarop veel mensen op zoek zijn naar werk, is het logisch dat wij dagelijks een stroom aan C.V.’s ontvangen. En wij niet alleen, allerlei bedrijven en bureaus natuurlijk ook. Helaas is het voor ons niet mogelijk om iedereen te spreken. Ja, onze excuses, wij lopen achter met onze intakegesprekken.

Dit gezien het simpele feit dat het niet mogelijk is om ‘iedereen’ te spreken. Dus moeten wij een keuze maken.

Je c.v. met of zonder foto? De eerste indruk

Wat ons altijd weer verbaast, is het feit dat de meeste C.V.’s (!) geen foto bevatten. En DAT in deze concurrerende tijd, ook voor kandidaten. Een goede Personal Assistant, Directiesecretaresse, Office Manager etc. heeft niet alleen het secretaressebloed en de bewezen skills, maar ziet er tevens verzorgd uit en is dus ook het visitekaartje van haar Directeur en dus van het bedrijf in kwestie.

Waarom durven (?) veel kandidaten dan hun foto niet op hun C.V. te plaatsen? Dat is je eerste indruk.

Tijdens intakegesprekken melden sommige kandidaten dat zij een aantal zaken willen verduidelijken tijdens het gesprek met de opdrachtgever c.q. werkgever. Én een enkeling geeft zelfs aan dat zij er ‘gewoonlijk nooit zo uitziet. Maar dat zij op een sollicitatiegesprek er wel verzorgd en zakelijk gekleed uitziet’.

Waarom verwacht iemand de kans te krijgen voor een tweede indruk, als de eerste daartoe niet uitnodigt?

Trigger

Is dat discriminatie? Nee, dat is het absoluut niet. Tussen alle stapels C.V.’s moet een eerste selectie gemaakt worden. En hetgeen triggert, ga je lezen. Of dat de foto is, of een aantrekkelijk opgesteld C.V. etc., het gaat om de trigger.

Vergelijk de trigger met het koppensnellen in de krant. Eigenlijk is het niets anders. Als de kop van een artikel je interesseert, ga je het artikel lezen. Anders niet. Zo simpel is het.

Onze niche, de zeer ervaren meertalige Personal Assistant

En als je je wilt laten bemiddelen door een bureau, dan is het bureau (wij dus) de eerste deur…

Bovendien zijn wij in eerste instantie het verlengstuk van onze opdrachtgevers. Wij worden ingehuurd om de beste, meest passende kandidaten te vinden. Als wij dat hoge niveau van kwaliteit enigszins los laten, doen wij ons werk niet goed.

Advies

Oftewel, ben je op zoek naar werk? Naar een andere baan? Wees dan alsjeblieft niet eigenwijs.

  1. Zorg voor een leuke foto op je C.V.. GEEN vakantiefoto, maar een aantrekkelijke pasfoto, en je vergroot je kansen in ieder geval ten opzichte van je medesollicitanten die geen foto op hun C.V. hebben.
  2. Zorg ervoor dat er geen spel- en/of taalfouten in je C.V. en/of je motivatiebrief staan. Je zou raar opkijken van de hoeveelheid C.V.’s, brieven, mails etc. die wij ontvangen van Secretaresses met spel- en taalfouten.
  3. Zorg voor een duidelijk leesbaar en zakelijk lettertype, dus geen Comic Sans.
  4. Vermeld alle computerprogramma’s die je (daadwerkelijk) beheerst; niet alleen MS Office, maar ook bijv. Outlook, Word, Excel, PowerPoint, Access. Als je ook bijvoorbeeld SAP beheerst, vergeet deze dan niet te melden!
  5. Hoewel de meningen verschillen, wensen wij wel uitgebreide C.V’s, met foto dus, te ontvangen. Wij willen namelijk weten wát je taken en verantwoordelijkheden (geweest) zijn bij je werkgever(s), en bij voorkeur met een paar beeldende voorbeelden.

Wij wensen je heel veel succes en vooral een leuke, uitdagende (toekomstige) baan met fijne collega’s!