Flexwerk of vast dienstverband

Ik loop hier al heel lang mee. Elke keer vraag ik mij weer af hoe ik dit netjes en positief kan verwoorden. Ik weet niet of dat lukt, dus… ik begin gewoon maar te schrijven.

Waar ik mij al sinds een aantal jaren over verbaas, is het feit dat een aantal politieke partijen alleen maar ‘vaste banen’ voor mensen wil. Natuurlijk heb ik geen probleem met vaste banen; ik gun iedereen van harte een vaste baan die dat wil. PA Online werkt daar ook heel graag aan mee. Maar hoe ‘men’ probeert dit te bewerkstelligen, verbaast mij des te meer.

Ik ga het nu niet meer over de WWZ hebben, want daar is al genoeg over geschreven.

Risico verleggen

Hoewel verscheidene Ministeries veel van hun personeel hebben moeten laten gaan, zijn er ontzettend veel aanvragen voor interim personeel. Ook daar hebben wij geen moeite mee. ;-)

Een aantal van hen, echter, eist dat de interim vacature voor 2 tot 3 maanden wordt ingevuld door ofwel ZZP’ers rechtstreeks (ook geen moeite mee) ofwel, en nou komt het, door personeel aantoonbaar vast in dienst bij bureaus! Sorry?

De wereld op z’n kop

De overheid vindt het dus normaal en gerechtvaardigd om zelf geen enkel risico te lopen (vragen tenslotte om interim vervulling van vacatures veelal voor 2 tot 3 maanden) en eisen daarbij dat bedrijven wel hun flexwerkers vast in dienst nemen of hebben.

Heel veel bureaus hebben tijdens de crisis, net als diezelfde Ministeries, veel van hun medewerkers moeten laten gaan omdat het niet meer op te brengen was. Ben ik nou de enige die dit verbazingwekkend vind?

Nogmaals, heel graag assisteer ik mensen bij het vinden van een vaste baan. Maar wat is vast tegenwoordig?

Hoe dan ook, de tijden zijn veranderd. We leven in 2015. Flexwerk of vast dienstverband zijn een logisch gevolg van de afgelopen decennia. Niets meer en niets minder.

En als ik hieraan denk, refereer ik weer graag aan mijn vorige blog ‘IEDEREEN zou eens een of een paar weken ondernemer moeten zijn’: Neem van mij aan dat dat echt een eye opener is!