De vitale 50plusser

Gisteren was ik op een bijeenkomst van VNO NCW in Rotterdam bij het HRM Netwerk. Erg interessant, goede sprekers en een zeer belangrijk thema, namelijk de steeds gezonder blijvende (wat) oudere werknemer.

Clue

De clue van het verhaal is het feit dat de medische wetenschap al jaren zó veel verder is dan vroeger, waardoor mensen langer gezond blijven. Misschien wel met eerdere medische ‘uitdagingen’, maar met een goede oplossing door de medische wetenschap.

Het mooie was dat ook de vergelijking gemaakt werd tussen de op de bank liggende tv kijkende, chips etende jongere versus de vitale 50-plusser en 60plusser. Oftewel, wie is er gezonder (bezig)?
Uit onderzoek blijkt dat veel wat oudere werknemers maar heel weinig ziek zijn en pas op hele late leeftijd langzamer worden.

Een zaal vol o.a. HR Managers

Er heerst een idee dat de wat oudere werknemer vaker ziek is, misschien wat langzamer werkt en misschien niet helemaal (meer) mee kan komen met de huidige technologie.

Er werd vervolgens door de sprekers nogal een lans gebroken voor de 50-plusser en 60plusser die wel heel graag willen blijven werken en ook willen blijven bijleren, maar dat zij vaak de kans niet krijgen van hun werkgever om opleidingen te volgen. Hetgeen vervolgens leidt tot een eventuele technologische achterstand, terwijl de persoon of personen in kwestie juist wel alle kennis in huis hebben van het werk en de organisatie.

Wat ik trouwens een mooie opmerking vond, is dat sommige bedrijven hun wat oudere personeel een bonus geven als zij hun kennis overdragen aan de jongere werknemers, waardoor zowel het teamverband vergroot en versterkt wordt en het een win-win situatie voor alle partijen betekent.

Visie en visueel

Organisaties:
We ‘moeten’ dus af van de bestaande visie dat 50- en 60plussers niet meer meekunnen op de arbeidsmarkt. Van Den Haag moet men c.q. moeten we allemaal tenslotte steeds langer door blijven werken.
Laten we zorgen voor een goede mix van generaties; de jongeren brengen opleiding en technologie mee, de wat ouderen hun werkervaring en kennis. Win-win.

Sollicitanten:
Dat betekent ook dat 50- en 60plussers niet bij de pakken neer moeten gaan zitten. Als je uitstraalt ‘het lukt me toch niet, want ze vinden me te oud”, dan is dat inderdaad het (non)resultaat. Daar heb je zelf een aandeel en zelfs verantwoording in.

Als je echter uitstraalt dat je wilt, je ervoor zorgt dat je er op je opperbest en professioneel uitziet, met je tijd meegaat en je helemaal wilt gaan voor “die baan”, dan vergroot je je kansen.

We zijn nou eenmaal visueel ingesteld. Zo werkt het nou eenmaal, zeker als het banen betreft waarbij een professionele uitstraling belangrijk is.
Dus bedenk:
YOU NEVER GET A SECOND CHANCE ON A FIRST IMPRESSION !