De ene PA is de andere niet

Online PA via PA Online

Grote verschillen

It is lonely at the top

Er zijn grote verschillen in de kennis en kunde van PA’s, Personal Assistants dus. Zoals ik al vaker heb gemeld, is ‘PA’ al jaren een modewoord.

Dat is erg jammer, want een PA is, zeg maar, een zeer ervaren Directiesecretaresse+. De Executive Assistant die tevens privé- en familiezaken regelt voor de CEO, CFO, Managing Director etc.. Dit vergt jaren werkervaring op hoog niveau. Zonder die jarenlange werkervaring begrijp je niet waar je CEO of CFO mee bezig is, waardoor je hem of haar niet voldoende kunt ondersteunen. Vaak ben je tevens aanwezig bij meetings in binnen- en buitenland, en waar de strategie wordt bepaald.

Een PA is tevens sparring partner. Als PA weet je zaken nota bene eerder dan het lijnmanagement!

Dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Het is niet voor niets dat er altijd gezegd wordt ‘it is lonely at the top’.

Natuurlijk maak je ook een praatje met je collega’s en netwerk je met iedereen en alle niveaus binnen de organisatie en daarbuiten. Dit helpt bovendien om zaken voor elkaar te krijgen. Echter, op allerlei vragen van collega’s die proberen uit te vissen wat er ‘op het punt staat te gebeuren’, kun je geen antwoord geven.

Het is een prachtig vak! Zo veel meer dan alleen de communicatie en administratie regelen voor de CEO of CFO of welke Directeur dan ook. Je bent als PA ‘part of the business’. Je zorgt ervoor dat je CEO, CFO en of Managing Director ‘shinet’.

Of zoals wij bij PA Online altijd zeggen:

BEHIND EVERY GREAT CEO

THERE IS A GREAT PA !

Franziska Szabó

Franziska Szabó

Directeur / Consultant van PA ONLINE, recruitment van ervaren meertalige PA's, en zelf voormalig international PA