Behind every great CEO there is a great PA !

PA Online's Behind every great CEO there is a great PA !

Aanvraag

Wij ontvingen een aanvraag voor vervanging tijdens zwangerschapsverlof van een PA van de CEO en COO. Aan wat voor tarief moest men denken? Wij hanteerden altijd simpelweg 2.15 als omrekenfactor over het bruto uurloon. Sinds minister Koolmees de WW-premies heeft laten verhogen, is helaas die omrekenfactor niet meer mogelijk. Wij berekenen het tarief echter nog wel steeds heel transparant evenredig aan de verhoging van de premies.

Enfin, na het geven van enkele voorbeelden zouden de tarieven worden meegenomen in de interne bespreking.

Wij wisten inmiddels allang dat ons tarief altijd te hoog zou zijn, aangezien men een bijzonder jonge dame in dienst had als PA van de CEO en COO en bijpassend salaris. Blijkbaar zijn de CEO en COO zeer zelfstandig, want op dat niveau een PA van net twintig….

Wat doet een Personal Assistant dan zoal?

Wij ontvangen die vraag nogal vaak. Of, wat is het verschil tussen een Secretaresse en een PA? Ons inziens is een Secretaresse het ‘verzamelwoord’ binnen het secretariële vak. Want een vak, dat is het! Iemand die het secretariële vak kiest, begint als en is Secretaresse. Door de ervaring, de uitbreiding van taken, het worden en zijn van sparring partner en het steeds hogere niveau dat een Secretaresse bereikt, wordt diegene Directiesecretaresse, Bestuurssecretaresse of zelfs Personal Assistant. Personal Assistant kan iemand dus pas worden na een lange secretariële werkervaring en op hoog (internationaal) niveau.

De Personal Assistant werkt veelal in internationaal georiënteerde bedrijven, en beheerst gewoonlijk ook verschillende talen, zoals Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans en/of Chinees. Zij ondersteunt niet alleen haar CEO, CFO, COO, SVP, VP etc. op zakelijk gebied, maar verzorgt ook veel privé zaken zoals bijvoorbeeld het aanvragen van visa, woonruimte, scholing etc. voor expats.

En daarbij is zij natuurlijk een echte sparring partner.

Behind every great CEO there is a great PA !

De Amerikanen zeggen al jaren behind every great man, there is a great woman! Dat gaat ook zakelijk op. Zonder de PA kan de CEO, CFO, COO, SVP, VP etc. zijn (of haar) werk niet doen zoals het zou moeten.

De PA ondervangt zoveel zaken die haar Directeur heel veel tijd kosten maar geen business opleveren. Bovendien weet de PA ook zaken uit de ‘wandelgangen’ die zij kan melden aan haar leidinggevende en daarmee de interne communicatie beter af te (laten) stemmen. Dit ter voorkoming van onrust.

We zeggen het wel vaker:

Assisteren, faciliteren, organiseren, prioriteren, signaleren, analyseren, anticiperen en reageren.

Kosten?

In deze huidige lastige economische tijd wordt er nogal eens bezuinigd op een goede Personal Assistant, of simpel gezegd op een zeer ervaren Secretaresse. De Directeur, CEO etc. moet dan zelf zoveel mogelijk zijn agenda bijhouden, zijn meetings organiseren, alle mails en correspondentie bijhouden, dus ook de minder belangrijke, etc.. Dit kost ontzettend veel tijd en zorgt er veelal voor dat hij (zij) minder tijd heeft voor hetgeen hij (zij) echt is aangesteld.

Kortom, wat is nu wijzer? En wat is goedkoper?