Artificial Intelligence

Op dit moment is er veel te doen over robotisering. Vorige week werd ik om een reactie gevraagd m.b.t. een stelling in de Flexmarkt, magazine omtrent bemiddeling van flexwerkers. Aan twee conculega’s en mij werd gevraagd onze visies te geven of door robotisering banen verdwijnen of juist erbij komen.

De toekomst voorspellen

Natuurlijk is het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om de toekomst te voorspellen. Echter, wij (van PA Online) zijn/ik ben wel van mening dat er veel gaat veranderen door robotisering en (dus) door software. Of eigenlijk, wat er al een tijdje aan het veranderen is!

Lopende bandwerk zal steeds meer worden overgenomen door robots, software neemt veel standaardtaken en –zaken over, terwijl interessant en motiverend werk door de mens gedaan wordt (gelukkig!).

Netwerken & machine learning

Allerhande netwerken zijn en worden steeds meer met elkaar verbonden. Het is hierdoor mogelijk allerlei apparaten met elkaar te verbinden waardoor signalen kunnen worden doorgegeven als er bijvoorbeeld een storing is aan het apparaat in kwestie.

Bovendien merk je soms dat software ‘leert’. Dit zal steeds verder toenemen, hetgeen betekent dat vertalingen via software beter en correct zullen worden, de combinatie van rijdende-vliegende auto een feit wordt, en dat ook taken binnen het secretaressevak worden vergemakkelijkt c.q. gedaan door software.

Samenwerking tussen mens, software, apps en machine

In hoeverre gaat dit consequenties hebben voor de werkzaamheden van de Personal Assistant?

Inmiddels is een aantal bedrijven bezig met het verbeteren van agenda-apps, de PA op zak, zeg maar. Een aantal van die agenda-apps zijn inderdaad erg handig. Een aantal zaken kan zeker door de betreffende agenda’s worden overgenomen. Temeer daar deze agenda’s gebruik maken van online netwerken. Bijzonder handig dus!

Het maken van een verslag zal binnen afzienbare tijd ook met behulp van of zelfs via software en/of app gedaan worden. Het lijkt mij dat e.e.a. nog wel even ‘hier en daar’ aangepast dient te worden, maar dat het er mettertijd gaat komen, lijkt mij een logische stap.

En die Personal Assistant dan?

Nu al merk je steeds meer dat de functie van Personal Assistant meer een Assistant Manager is. Behalve de organisatorische en procesmatige werkzaamheden behoort sparren, samenwerken, écht netwerken, signaleren wat er speelt binnen het bedrijf (bijvoorbeeld bij het koffieapparaat) en zeker ook extern door middel van het voeren van gesprekken met Personal Assistants van zakenrelaties, veelal tevens assisteren m.b.t. HR, sales en marketing tot de functie van een Personal Assistant.

En wat ook heel belangrijk is: veel mensen willen ook werken voor het menselijke contact, oftewel collegialiteit, humor, soms even een praatje tussen het harde werken door, uit eten met je collega’s. Zie je jezelf al zitten in een restaurant tegenover een robot?