AI vs PT

Foto Franziska en Marieke, recruitment consultants @ PA Online

Artificial intelligence vs

Personal Touch

Ik voel mij zeer vereerd. Al een aantal jaren mag ik een column schrijven in magazine de ‘Flexmarkt’, hét blad voor de flexibele arbeidsmarkt dat zes maal per jaar wordt verspreid onder HR medewerkers en uitzendbureaus. Het schrijven van de columns doe ik met veel plezier.

Een enkele keer werd mijn column zelfs ook geplaatst in de e-mail nieuwsbrief en op de site van de ‘Flexmarkt’. Een ongelofelijke eer dus.
Zo ook deze ‘AI vs PT’ (‘Artificial Intelligence vs Personal Touch’): https://www.flexmarkt.nl/ondernemen/artificial-intelligence-versus-personal-touch/

Natuurlijk is software heel handig en gebruiken we deze steeds meer. Zelf lerende software als AI wordt steeds vaker ingezet. Dat kan erg behulpzaam zijn.

Echter, ik vind het toch wat anders als de eerste selectie bij verschillende grote organisaties via AI gaat. Volgens sommigen is het wervingsproces eerlijker door AI, omdat er geen discriminatie mogelijk zou zijn. Er wordt niet bij verteld dat wanneer je een aantal woorden uit de vacaturetekst niet opneemt in je cv of motivatiebrief, je cv of profiel sowieso in de digitale prullenbak verdwijnt. De meeste sollicitanten weten dit niet. Dit zou je als een vorm van discriminatie kunnen bestempelen. Onzinnig natuurlijk, maar tegenwoordig wordt alles als discriminatie gezien.

Franziska Szabó

Franziska Szabó

Directeur / Consultant van PA ONLINE, recruitment van ervaren meertalige PA's, en zelf voormalig international PA